BACKÅKRA ÄNTLIGEN ÅTERINVIGT!

Den 28 mars återinvigdes äntligen Dag Hammarskjölds Backåkra, efter den efterlängtade totalrenoveringen, som gjort det möjligt att öppna Backåkra som museum och mötesplats. Museet öppnade igen för allmänheten den 30 mars, 2018. 


En vacker invigningsceremoni hölls i vita tält med utsikt över den snöklädda heden. Ordföranden i Stiftelsen Dag Hammarskjölds Backåkra, Peder Hammarskjöld, inledde med att berätta om visionen för Backåkra - en plats för samtal och inspiration, med ett modernt museum som speglar Dag Hammarskjölds roll som FN:s generalsekreterare men också som kulturmänniska och naturälskare.

Utrikesminister Margot Wallström talade bl.a. om relevansen även för dagens värld av Hammarskjölds arbete i FN att stärka förmågan att förebygga och förhindra konflikter. STFs ordförande Peter Nygårds avrundade ceremonin med att lyfta fram hur stiftelsens tillkomst - i samarbete mellan familjen Hammarskjöld, STF, Svenska akademien och Ystads kommun -gett möjlighet att rädda Backåkra för framtiden med en verksamhet i Dag Hammarskjölds anda. Ledamoten i Svenska akademien, Klas Östergren, läste ur Hammarskjölds Vägmärken och Nils Landgren och Lars Nilsson spelade en vacker hyllning till Hammarskjölds minne. Gästerna fick möjlighet att se den nya utställningen, inklusive dess nya interaktiva plattformar, och att se Hammarskjölds egna konst, böcker och möbler få nytt liv i den nyrenoverade skånegården.